OM SOFIEBADET

Historien om de gamle københavnske badeanstalter og Sofiebadet

Sådan opstod de Københavnske badeanstalter

Bystyret fik i 1850 meddelelse om at Baron Carl J. Hambro i London havde besluttet at skænke en sum til indretning af "Bade- og Vaskehuse” for de fattige klasser i sin fødeby for sammenhængen mellem hygiejne og dødsrate, var for alvor ved at blive tydelig. Det første af 2 sådanne huse bygges langs Borgergade og efter erfaringer fra udlandet, med indgangen for mænd og kvinder placeret længst muligt fra hinanden.

Begge badehuse blev nedrevet i begyndelsen af forrige århundrede.

Brusebadsanstalten i Sofiegade bliver opført

De erfaringer man gjorde sig med de Hambroske bade, lå til grund for opførelsen af badeanstalterne i Saxogade og Sofiegade.  

Brusebadeanstalterne i Saxogade (1904) og Sofiegade (1909) er oprindeligt bygget over en næsten identisk grundplan med 14 brusekabiner for mænd og 6 brusekabiner for kvinder. Sofiegades bad var dog lidt mere rummeligt både mht. venterum, boilerrum og personalerum.  Sofiegade havde derudover to kabiner med badekar.

Der blev også bygget en badeanstalt i Helsingørgade på Nørrebro, hvor mande- og kvindebadet lå på hver sin etage.  

Sofiegades badeanstalt er den eneste bevarede af de 3 næsten samtidige badeanstalter. 

Til venstre er Sofiebadet, som det så ud i 1929. Til højre kan du se badets indretning i 2020.

Sådan overlevede Sofiebadet

Sofiegades bad ”Sofiebadet” blev lukket i julen 1997. Det var sløjet af med kunder, da de fleste københavnere efterhånden havde fået deres eget bad. Københavns kommune havde tænkt at der skulle ligge en børneinstitution i bygningen, men de havde gjort regning uden vært.  Der opstod nemlig hurtigt et ønske blandt christianshavnere om at genåbne det smukke badehus. Og bygningen Sofiebadet blev efter ansøgning fra den nedsatte badehusgruppe fredet i januar 2000 på grund af sit enestående interiør.

Foreningen Sofiebadet blev herefter grundlagt og fik varig lejekontrakt med Københavns Ejendomme. 

Med støtte fra Københavns Kommune og mange større og mindre fonde lykkedes det foreningen Sofiebadet at genåbne huset med kurbad, brusebad, behandlinger koncerter, udstillinger og i 2010 et nyrenoveret badehus med tyrkisk bad og hamam i den gamle varmecentral. 

Hvad er Sofiebadet?

I dag fungerer Sofiebadet som en slags arbejdende museum. I de smukke højloftede baderum fra 1909 kommer dagligt gæster fra ind og udland for at nyde den helt særlige historiske stemning. Det er muligt at tage et brusebad for ganske få penge, eller man kan nyde et kurbad med sauna, dampbad samt kolde og varme kar. Sofiebadets moderne, men alligevel badeklassiske signatur, er vores hamamkuppel. Her laver vi forskellige hamambehandlinger ud fra mellemøstlig tradition med masser af sæbeskum og skrub. I Sofiebadet har vi et svagt punkt for det skæve, for bæredygtigheden og for naturen. Vores bestyrelse og personale arbejder dagligt på at bevare og udvikle huset, og sikre at det fortsat er et hus for høj og lav med plads til lidt af hvert.

Således har vi både besøg af lokale Christianshavnere, Fedtekælderen, Kofoeds skole, de kreative skoler på Holmen samt turister fra hele verden der nyder de unikke rum og de lækre behandlinger og bade.

Hvem driver Sofiebadet?

Sofiebadet drives af foreningen Sofiebadet og hviler i sig selv økonomisk gennem drift af kurbad, hamam, og massagebehandlinger. Desuden yder Københavns kommunes Kultur og Fritidsforvaltning et årligt drifttilskud der bruges til bade-kulturaktiviteter, koncerter og rundvisninger.

Til venstre er Sofiebadet, som det så ud i 1929. Til højre kan du se badets indretning i 2020.

VI ANBEFALER

POPULÆRE GENVEJE

KONTAKT OS

Telefon
Booking

FØLG OS